Met recht chemie met Schindler

06.12.2013

Het nieuwe hoofdkantoor van AkzoNobel & Stibbe Advocaten aan de Zuidas in Amsterdam kenmerkt zich door de transparante, dynamische vorm van het gebouw. Rijdend over de snelweg A10 of de Beethovenstraat verandert de gelaagde gevel, door de veranderende inkijkhoek, van gesloten naar transparant. De dubbele glazen gevels met geïntegreerd lichtontwerp zorgen ervoor dat het gebouw zowel overdag als ‘s nachts een warme en levendige uitstraling krijgt.

Perscontact

Schindler Benelux
Marketing & Communications

E-mail

AkzoNobel & Stibbe Advocaten, Amsterdam & Schindler

Het gebruik van duurzaam behandeld, gecoat hout is een directe verwijzing naar de kernactiviteiten van AkzoNobel, te weten coatings, lakken en verven. Ruggengraat van het ontwerp zijn twee in elkaar gevlochten atria. Het eerste atrium strekt zich uit over de openbare publieke ruimte van de begane grond, de semi-openbare eerste verdieping met de AkzoNobel Art Foundation en auditorium, en het vergadercentrum op de tweede verdieping. Dit horizontaal georiënteerde atrium verbindt deze functies met de levendigheid van het aanliggende plein.

Het opgetilde tweede atrium loopt vanaf het vergadercentrum door alle kantoorvloeren. Deze verticale ruimte is gericht op het lange zicht over het spectaculaire Zuidaspanorama, met de snelweg. Het vergadercentrum is het hart van het gebouw. Medewerkers en zakenpartners van AkzoNobel uit de gehele wereld komen bij elkaar in dit epicentrum. Het twee verdiepingen hoge auditorium wordt gedeeld door het vergadercentrum en de museale collectie van het bedrijf, de Art Foundation.

Dit museum nodigt het publiek uit om de omvangrijke en spectaculaire hedendaagse kunstcollectie van het bedrijf te bekijken. Vanaf het publieke entreegebied op de begane grond vervlecht een grote dubbele spiraaltrap de stromen mensen voor het AkzoNobel vergadercentrum en het algemene museumpubliek tot een sculpturaal vormgegeven geheel.

Het gebouw is op alle schaalniveaus ontworpen om een meerwaarde te vormen voor zijn stedelijke omgeving. De hoofdvorm van het gebouw begeleidt de stromen mensen in het gebied. De verticale belijning en de driedeling, met een twee verdiepingen hoge plint, een bovenbouw en een kop, laten het gebouw naadloos aansluiten op zijn toekomstige omgeving. Op het pleinniveau sluit het publieke entreegebied met de receptie, het restaurant en een winkel direct aan op het straatleven.

De tentoonstellingen van de Art Foundation op de eerste verdieping zijn zowel van de hoger gelegen snelweg als van het plein goed zichtbaar. Het vergadercentrum en de kantoren zijn op de hoger gelegen verdiepingen geplaatst. De eerste twee verdiepingen zijn van buiten goed zichtbaar. Vanaf de tweede verdieping begint de dubbele gevel die de kantoren klimaat- en geluidstechnisch beschermt en meer privacy geeft voor het kantoorpersoneel.

De ambitie is geformuleerd het om nieuwe hoofdkantoor te certificeren volgens de BREEAM-NL Nieuwbouw beoordelingsmethodiek, wat uiteindelijk moet leiden tot het certificaat vier sterren/‘Excellent’. Ook de CO2 certificering van Schindler speelt een belangrijke rol in de keuze van AKZO.

Schindler is gekozen als partner voor de mobiliteitsoplossingen. Met 17 units Schindler 5500 (waarvan 2 triplex) en onze innovatieve PORT bestemmingsbesturing dragen wij zorg voor een optimale verkeersafhandeling van de gebruikers van de fantastische gebouw.