Architectuurwedstrijd "Access for all"

Zones en infrastructuren in grootsteden stellen grote toegankelijkheidsproblemen voor personen met een fysieke handicap. Om deze hinderpalen op te heffen, moet de stedelijke architectuur herzien worden.

Contact

Schindler N.V.

Bronstraat 15
1060 Brussel

Tel. +32 (0)2 535 82 11
Fax +32 (0)2 535 82 82

Storingsdienst Tel. 0800 170 70

De wedstrijd "Access for all", gecreëerd door Schindler in 2003, wenst studenten en toekomstige architecten te sensibiliseren voor de toegankelijkheidsproblematiek.

Deze wedstrijd die om de twee jaar plaatsvindt, is bestemd voor studenten van architectuurscholen in heel Europa en beloont de meest gewaagde projecten evenals de architectuurscholen die het thema in hun studiepakket introduceren. Elk jaar moeten de wedstrijddeelnemers toegankelijkheidoplossingen in een bepaalde stadsbuurt ontwikkelen.

Le concours 2012

De editie van 2012 richt zich op Bern, de Zwitserse hoofdstad. De gekozen wijk, Schützenmatt, in het noordwesten van de stad vlakbij het centraal station, staat in scherp contrast met de rest van de oude stad en de perfect bewaarde middeleeuwse gebouwen. Dit jaar legt de wedstrijd de nadruk op stadsrenovatie, dichtheid, openbare ruimte en integratie.

De laureaatprojecten werden op 7 december 2012 bekendgemaakt tijdens een officiële ceremonie met prijsuitreiking die plaatsvond in het Museum Paul Klee in Bern. Ze werden gekozen uit een totaal van 113 kandidaturen, ingediend door studenten of studentengroepen van Europese architectuurscholen. De kandidatuurdossiers zijn onderzocht door een jury van experts bestaande uit architecten, stedenbouwkundigen en handicapspecialisten.