Solar Impulse onderbreekt reis om de wereld tot 2016

17.07.2015

Na zijn gedurfde oversteek van de Stille Oceaan, de langste en moeilijkste etappe van zijn reis rond de wereld, heeft de Solar Impulse zijn reis in Hawaï moeten onderbreken omwille van grote schade aan de batterijen door oververhitting. Meerdere maanden zullen nodig zijn voor het herstellen of vervangen van de beschadigde batterijelementen, die op maat gemaakt zijn om te beantwoorden aan zeer specifieke vereisten.

Vanaf midden augustus vermindert het daglicht en gaat het onder de vereiste minimumdrempel om de Solar Impulse zijn reis naar de westkust van de Verenigde Staten te kunnen laten voortzetten en zijn reis rond de wereld in 2015 te kunnen afmaken.

Solar Impulse

De batterijen liepen beschadiging op tijdens de eerste dag van de oversteek van de Stille Oceaan tussen Nagoya en Hawaï, waar een teveel aan isolatie geleid heeft tot een te grote stijging van de batterijtemperatuur. Het missieteam in Monaco was zich volledig bewust van dit probleem en heeft de situatie van zeer nabij opgevolgd tijdens de hele vlucht. Maar elke dagelijkse cyclus vereiste een stijging tot 28.000 voet, gevolgd door een daling, omwille van het energiebeheer, waardoor de batterijtemperatuur niet voldoende kon zakken.

We moeten erkennen dat deze situatie aan een menselijke fout te wijten is. Enerzijds waren de batterijen te veel geïsoleerd, wat inderdaad geschikt was voor het eerste gedeelte van de vlucht rond de wereld, mais dat niet meer was voor het tropisch klimaat dat heerst boven de Stille Oceaan. Anderzijds had het team eenvoudigweg niet voorzien dat snelle stijg- en daalcycli zouden leiden tot een permanente oververhitting van de batterijen.

Als hoofdpartner van het project Solar Impulse deelt Schindler de teleurstelling van het team van de Solar Impulse. Maar de weg die leidt naar gewaagde innovaties is vaak bezaaid met valstrikken – dat is de prijs die betaald dient te worden om grenzen te verleggen en grootse dingen tot stand te brengen. We moeten fier en gelukkig zijn dat de Solar Impulse er al in geslaagd is om grote records te verslaan in de luchtvaartsector.

Begin deze maand heeft de piloot André Borschberg bijna 4.500 mijl in 118 uur afgelegd met als enige brandstof de zonnestralen, en zodoende heeft hij het record van de luchtvaart op zonne-energie in termen van absolute afstand en duur gebroken. Solar Impulse heeft aangetoond dat de nieuwe technologieën een vliegtuig kunnen toelaten om dag en nacht zonder brandstof te vliegen. Dit zou anderen ertoe moeten aanzetten dit evidente potentieel te benutten voor een dagdagelijks gebruik met energiebesparingen en vermindering van de CO2-uitstoot.

Solar Impulse is zijn missie rond de wereld gestart op 8 maart in Abu Dhabi. Hij heeft acht etappes afgelegd, met een halte in het sultanaat Oman, Indië, Birma, China, Japan en de Verenigde Staten (Hawaï) en heeft bijna 18.000 km afgelegd.

Schindler zal een hoofdpartner van het project Solar Impulse blijven tot het einde van zijn reis rond de wereld. Onze ingenieurs zullen blijven werken in nauwe samenwerking met het team van Solar Impulse. Door onze ingenieurs in het project Solar Impulse te integreren, heeft Schindler bijgedragen en zal ze blijven bijdragen tot een unieke wetenschappelijke samenwerking, die al aanleiding gegeven heeft tot een intense vermenging van ideeën en technologieën en die innovaties en ontdekkingen opgeleverd heeft, die voor iedereen voordelig zijn.

Schindler blijft overtuigd dat Solar Impulse één van de belangrijkste en meest samenbundelende projecten van schone technologie van onze tijd is, omdat het objectief van het project niet alleen het besparen van energie, maar ook het veroveren van nieuwe technologische ruimtes is. De vlucht rond de wereld van de Solar Impulse is een inspiratiebron voor miljoenen mensen geweest dankzij zijn pioniersgeest en zijn blijvende inzet om schone technologieën en hernieuwbare energieën toe te passen.

De universiteit van Hawaii zal het vliegtuig Solar Impulse tijdens de wintermaanden opnemen in zijn loods op het vliegveld van Kalaeloa. We zien er naar uit om deze reis verder te zetten en te voltooien in 2016, omdat we ervan overtuigd zijn dat Solar Impulse onze werknemers, onze klanten en het brede publiek zal blijven inspireren door zijn pioniersgeest en zijn missie om het welzijn van onze planeet te verbeteren.

Contact

Schindler Benelux
Marketing & Communications

Email