Solar Impulse 2 is geland op Hawaï na een recordvlucht

06.07.2015

Na een vlucht van 118 uur is André Borschberg, de 62 jaar oude piloot van de Solar Impulse 2, op vrijdagavond 3 juli 2015 zachtjes geland op het vliegveld Kalaeloa in Hawaï.

Solar Impulse 2
Copyright Solar Impulse

Hij heeft aldus twee wereldrecords verslagen: dat van de langste solovlucht en dat van de langste afstand (8285 km) afgelegd met een zonnevliegtuig. Ook de werknemers van Schindler Hawaï hebben de Zwitserse piloot warm onthaald. De Schindlergroep steunt als één van de hoofdpartners dit innovatief project.

De vlucht van Japan naar Hawaï was zeer veeleisend, zowel voor het team van het controlecentrum van Monaco als voor André Borschberg in de cockpit van het toestel. De gunstige weersomstandigheden die sinds de maand april niet zo goed geweest waren, hebben natuurlijk bijgedragen tot het uitvoeren van deze recordvlucht. De beslissing om zo lang te wachten vooraleer de Solar Impulse 2 te laten opstijgen bleek dus heel verstandig.

De piloot, André Borschberg, heeft extreme omstandigheden moeten overwinnen tijdens deze 5 dagen en 5 nachten durende vlucht. Hij heeft 118 uur in een gecapitonneerde, maar niet verwarmde cockpit van nauwelijks 3,8 m3 moeten doorbrengen en genoegen moeten nemen met siësta’s van 20 minuten. De temperatuurschommelingen, van +40 °C tot -40 °C, vormden een andere grote uitdaging. Ondanks alles is de piloot in Hawaï toegekomen in een zeer goede fysieke conditie zonder hoofdpijn of andere gezondheidsproblemen.

Het controlecentrum van Monaco heeft een doorslaggevende rol gespeeld in het succes van deze vlucht. Het team bestaande uit een vijftigtal ingenieurs, meteorologen, mathematici en verkeersleiders heeft zonder onderbreking de vlucht van Nagoya naar Hawaï opgevolgd en op deze wijze een kostbare steun aan André Borschberg verleend. Tot de teamleden behoort Martin Pfister, elektro-ingenieur bij Schindler, die samen met andere ingenieurs toezicht gehouden heeft op alle elektrische en elektronische componenten van het zonnevliegtuig, meer bepaald die van de zonnepanelen noodzakelijk voor de energieproductie.

Solar Impulse - Team Hawaï
Copyright Solar Impulse

Diverse minder belangrijke incidenten zijn tijdens de vlucht opgetreden, maar de ingenieurs in Monaco hebben ze zonder al te veel moeilijkheden kunnen oplossen. Over het geheel genomen heeft de Solar Impulse 2 zeer goed gefunctioneerd.

Deze vlucht boven de Stille Oceaan heeft heel wat mediabelangstelling opgewekt. Zoals Bertrand Piccard, oprichter en tweede kapitein van het zonnevliegtuig, heeft onderstreept, dient deze volkomen nieuwe vlucht rond de wereld niet om eenvoudigweg passagiers te vervoeren. Het gaat vooral om een bijdrage aan het initiatief “Future is Clean”.

Het hoofdobjectief is te bewijzen dat er vandaag de dag technische oplossingen beschikbaar zijn om een vliegtuig dag en nacht in de lucht te houden zonder beroep te doen op fossiele brandstoffen. De vlucht van Nagoya naar Hawaï heeft dit met brio bevestigd. Hetzelfde potentieel bestaat voor efficiënte technologieën in ons dagelijkse leven, wat zou toelaten aanzienlijke energiebesparingen te bereiken en bijgevolg de CO2-uitstoot te verminderen.

Het team van Solar Impulse 2 gaat nu enkele dagen in Hawaï doorbrengen om onderhoudswerken aan het toestel uit te voeren. Daarna zal het zonnevliegtuig terug opstijgen, deze keer bestuurd door Bertrand Piccard, om te vliegen naar Phoenix in de Amerikaanse staat Arizona (4500 km).

Contact

Schindler Benelux
Marketing & Communications

Email