Eerste lift op zonne-energie met succes in gebruik genomen

05.02.2013

Schindler test in Barcelona voor het eerst een door zonne-energie aangedreven lift. Doel van deze ontwikkeling is om door zonne-energie te voorzien in de totale stroombehoefte van liften in woningen en kleinere bedrijfsgebouwen. Dat betekent een aanzienlijke verlaging van de bedrijfskosten voor gebouweigenaren.

Solar Elevator 1

Het prototype van een door zonne-energie aangedreven lift van het model Schindler 3300 werd geïnstalleerd in een vijf verdiepingen tellend gebouw in Barrio Garcia. "Onze technische oplossing werkt perfect: de zonnepanelen op het dak laden een accu op en een "intelligente energiemanager" stuurt deze duurzame energie door naar de lift", zegt Eric Rossignol, R&D System Project Manager bij Schindler. "Dit prototype in Barcelona heeft ons interessante inzichten verschaft en leerde ons wat we nog beter kunnen doen. Deze ervaringen en inzichten brengen we nu in de praktijk."

Afhankelijk van de gemiddelde gebruiksintensiteit van de lift per dag, kan het geïnstalleerde prototype momenteel gemiddeld per jaar zowat de helft van de zonne-energie leveren als nodig is om aan de energiebehoefte van de lift te voldoen.De rest wordt uit het elektriciteitsnet gehaald.

Als de door de zonnecellen op het dak verzamelde energie niet meteen wordt verbruikt, wordt deze in de accu's opgeslagen voor later gebruik. Eventueel kan deze energie ook worden gebruikt om andere toepassingen in het gebouw te voeden. De zonnecelmodules op het dak zijn groot genoeg om ook in de winter bij minder uren zon, de nodige energiehoeveelheid op te wekken die nodig is voor de goede werking van de lift.

Hoe lang het nog zal duren voor de markt interesse vertoont voor liften op zonne-energie is voorlopig nog onzeker. Het prototype is echter zonder twijfel een belangrijke vooruitgang. "Schindlers betrokkenheid bij het experimentele vliegtuig op zonne-energie Solar Impulse, vormde onze inspiratie voor dit project", vertelt Alain Garrigue, EU-S NI/MOD Business Manager en fervent voorvechter van dit idee. "De automobielbranche met zijn hybridemodellen heeft het ons voorgedaan... ook wij moeten vandaag de dag de grenzen van de techniek telkens weer verleggen om koploper leiding te blijven en onze klanten steeds duurzamere mobiliteitsoplossingen te bieden."

Contact

Schindler Benelux
Marketing & Communications

Email