Waar te beginnen: plan de liftmodernisering voor uw luchthaven of treinstation

23.05.2022

Zorg ervoor dat reizigers vlot doorheen uw faciliteit kunnen blijven bewegen

In het openbaar vervoer krijgen liften en roltrappen het zwaar te verduren. En ze moeten er goed tegen kunnen. Wanneer ze buiten dienst zijn, geraken reizigers al snel gefrustreerd. In dit artikel leggen we uit hoe u ervoor kan zorgen dat uw liften de job aankunnen.


Laat reizigers vlot doorheen uw faciliteit bewegen

Zou het niet fantastisch zijn als liften en roltrappen elke dag, dag in dag uit, konden blijven werken, zonder onderhoud of reparaties. Dat is helaas niet de wereld waarin we leven. Vroeg of laat zullen de liften van uw openbaar vervoer faciliteit nood hebben aan een upgrade.  

In dit artikel leest u alle informatie die u nodig heeft om uw liftmodernisering te kunnen plannen, waaronder:

  • Het begrijpen van de toestand van uw apparatuur
  • Een modernisering plannen
  • Data gebruiken om prestaties te verbeteren
  • Veranderingen communiceren aan de reizigers om hun reis makkelijker te maken
  • Een veilige ruimte creëren voor reizigers

Bent u al eens toegekomen op een luchthaven of treinstation om dan te ontdekken dat de lift buiten dienst is? U nam wellicht gewoon de trappen in de plaats. Maar wat als u twee gigantische koffers moest dragen of een buggy vooruit moest duwen terwijl u twee rumoerige kinderen in toom moest zien te houden. Dan zijn die trappen niet zo vanzelfsprekend.  

Bij openbaar vervoer dienen liften en roltrappen ervoor om mensen zonder vertraging of stress op hun bestemming te krijgen. Slechts één kleine tegenslag kan al zorgen voor drukte en gemiste connecties. Dat zorgt dan weer voor frustraties waar uw medewerkers mee opgezadeld worden. Helaas zijn defecten, door een bijna permanent gebruik, moeilijk te vermijden.

Gelukkig zijn er oplossingen voor dit probleem. Om alles naar behoren te laten werken en reizigers vlot doorheen uw faciliteit te laten bewegen, is de eerste stap het begrijpen van de toestand van uw apparatuur.


Begrijpen hoe uw apparatuur ervoor staat

Understanding the status of your equipment

De levensduur van de meeste liftapparatuur is tussen de 25 à 30 jaar. Maar intensief gebruik en, in sommige gevallen blootstelling aan de elementen, brengt de levensduur van liften bij openbaar vervoer terug tot minder dan 20 jaar.  

Dit, in combinatie met verouderde infrastructuren, betekent dat veel liften en roltrappen dringend nood hebben aan modernisering. In de VS, bijvoorbeeld, zijn luchthavens en bijgevolg hun liften gemiddeld 40 jaar oud. 

Hoe kan u weten of uw apparatuur aan een opknapbeurt toe is? Wel, als u ‘ja’ antwoordt op een van de volgende vragen, zou u een modernisering moeten overwegen.

  1. Zijn er significante veranderingen doorgevoerd in de regels en normen sinds de apparatuur werd geïnstalleerd?
  2. Lijdt de apparatuur onder frequente storingen? Ligt dat probleem bij één specifiek onderdeel?
  3. Is er zichtbare schade aan de apparatuur?
  4. Staat de lift steeds vaker stil omdat bepaalde onderdelen moeilijk te vervangen zijn?
  5. Zijn er in de inspectierapporten ernstige problemen vastgesteld aan de apparatuur?

Als u ‘ja’ antwoordde op een van deze vragen, dan moet u serieus overwegen om een modernisering van uw apparatuur in te plannen.


De modernisering plannen

Als u moet moderniseren, is de volgende stap om de werken in te plannen. Voor oudere apparatuur is een volledige vervanging wellicht de beste oplossing. Maar voor nieuwere liften kan het zijn dat u niet alle onderdelen tegelijkertijd hoeft te vervangen. Een goed begin is het onderhouden, repareren of vervangen van de meest gebruikte onderdelen.

Doors

Deuren

Inclusief landingsdeuren, cabinedeuren en dorpels. Deuren worden constant gebruikt en zijn daardoor gevoeliger voor beschadiging. Bagagekarren, koffers, fietsen enz. slaan regelmatig tegen de dorpel van de lift wanneer ze de lift ingerold worden, wat markeringen en krassen achterlaat. Glazen deuren moeten ook worden overwogen om de veiligheid van de reizigers in de lift te garanderen.

Walls

Muren

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de muren en vloeren van uw cabines extreem duurzaam zijn. Roestvrij staal is daarbij de standaard keuze, maar sommige schade is onvermijdelijk. Mensen die liften voor openbaar vervoer gebruiken, dragen nu eenmaal vaak grote en zware artikelen met zich mee.

Fixtures

Armaturen

U moet ervoor zorgen dat de armaturen van uw lift aan alle relevante toegankelijkheidsnormen voldoen zodat iedereen de lift met gemak kan gebruiken. Vandaalbestendige armaturen zijn ook een mogelijkheid om de schade van misbruik en overmatig gebruik te beperken. 

Laten we vervolgens kijken hoe u data kan gebruiken om uw activiteiten te verbeteren en het gemakkelijker te maken voor uw gebruikers om doorheen het gebouw te navigeren.


Data benutten om reizigers te helpen en prestaties te verbeteren

Data benutten om reizigers te helpen en prestaties te verbeteren

Het leven is onvoorspelbaar, dingen gebeuren nu eenmaal. Apparatuur is buiten dienst omwille van storing, inspectie of modernisering. U kan er gewoonweg niet vanuit gaan dat uw apparatuur 100% van de tijd vlot zal lopen. Maar wanneer een lift of roltrap niet werkt, is het belangrijk dat u dat zo snel mogelijk weet en deze informatie kan delen met reizigers die er wel op rekenen.  

Met een gecontroleerde modernisering is het mogelijk om de prestaties van uw toestel bij te houden. Schindler Ahead services, zoals de Schindler Ahead ActionBoard, geven u de mogelijkheid om de status van uw toestellen in real-time te monitoren vanop afstand. 

U kan de status van de lift ook rechtstreeks met reizigers delen. Met Schindler CoLab, kan uw onderhoudsdienst statusinformatie van verschillende liften toevoegen aan uw bestaande apps zodat reizigers volledig op de hoogte zijn van storingen aan de apparatuur en hun route erop kunnen aanpassen. 

Uw lift of roltrap digitaliseren met een nieuw bedieningspaneel biedt ook betere prestaties, betere ritkwaliteit en efficiëntere liftservice.


Designopties om de communicatie met reizigers te verbeteren

Designopties om de communicatie met reizigers te verbeteren

Een andere manier om met reizigers te communiceren is in de lift zelf. Schindler Digital Media Services kan schermen toevoegen aan uw liften om belangrijke informatie, zoals vertragingen en spoor – of gatewijzigingen, te delen.  

Schindler DoorShow projecteert content rechtstreeks op de buitenkant van de liftdeuren. Zo kan u communiceren met de mensen die voorbij de liften wandelen, wat deze onbenutte ruimte verandert in een opvallend infotainmentcentrum.


Een veilige ruimte creëren voor reizigers

Een veilige ruimte creëren voor reizigers

De COVID-pandemie heeft uitgelicht welk risico er schuilt in het delen van gesloten ruimtes met vreemden. Op drukke knooppunten met mensen die aankomen van overal ter wereld is dit risico nog groter. Social distancing werd dan wel de norm… maar dat is moeilijk in een lift.  

Als antwoord op de crisis en om ervoor te zorgen dat liftapparatuur proper en veilig kan blijven, stelden we Schindler CleanMobility voor. De twee belangrijkste features van dit product zijn, eerst en vooral, uv-lichten die de oppervlakten in de liftcabine steriliseren en de lucht in de lift zuiveren. En, ten tweede, sensortechnologie en QR-codes die reizigers toelaten om de lift op te roepen zonder een knop te moeten aanraken.  


Voor het welzijn van het publiek

Mensen nemen liften en roltrappen vaak als vanzelfsprekend, zeker in een omgeving van openbaar vervoer. Maar wanneer de dingen foutlopen, brengt dit heel wat kopzorgen met zich mee voor reizigers. Het is uw job om ervoor te zorgen dat uw apparatuur vlot blijft werken en dat het risico op uitvaltijd beperkt blijft. Door deze tips te volgen en een modernisering te overwegen, kan u verzekeren dat uw reizigers zo zorgeloos mogelijk op hun bestemming geraken. 

Laat uw liften of roltrappen niet hangen in het verleden. Moderniseer met Schindler.