Hoe een liftmodernisering in een appartement plannen

20.05.2022

Essentiële informatie voor het plannen van de upgrade van uw lift

Beter laat dan nooit, zo luidt het gezegde. Maar in het geval van liftmodernisering kan het te lang uitstellen u duur komen te staan. Daarom is nu het beste moment om uw modernisering te plannen. En wij hebben het advies om u daarbij te helpen. 


Hebt u al ooit geprobeerd een oude Walkman te laten repareren? Of zelfs een oude iPod? Dan weet u dat slechts een aantal installateurs nog de juiste onderdelen hebben. Wanneer u dan toch een plek vindt die hem voor u kan repareren, kan het duurder uitkomen dan wanneer u hem simpelweg had vervangen. Natuurlijk hangt er ook een nostalgische waarde aan vast, maar het toestel kan niet de helft van wat de nieuwste gadgets kunnen.  

Hetzelfde geldt voor liften. Meestal zullen we uw apparatuur kunnen herstellen, maar op een gegeven moment is het slimmer om te upgraden of te moderniseren. De meeste liften zijn meer dan 30 jaar oud en bereiken stilaan het einde van hun levensduur. Het is best om updates vooruit te plannen, anders riskeert u veel frustraties bij uw huurders of bezoekers wanneer de apparatuur het begeeft. 

Uw liften updaten boost ook de waarde van uw eigendom, verbetert de energie-efficiëntie en helpt u te voldoen aan de nieuwste normen en codes. Het is beter om even door te bijten en uw liftmodernisering in gang te zetten voor het te laat is. In dit artikel bekijken we:

  • Wanneer u de liftmodernisering in uw appartementsgebouw best plant  
  • Wat de juiste modernisering is voor u 
  • Hoe u uw modernisering kan financieren

Wanneer uw modernisering inplannen

Een liftmodernisering kan beangstigend overkomen. Maar de eerste stap is simpel: u moet bepalen of de noden van uw lift of roltrap veranderd zijn of dat er een probleem is met de apparatuur.  

De levensduur van een lift is gewoonlijk tussen de 25 en 30 jaar. Nu kan u er logischerwijs vanuit gaan dat wanneer uw lift rond die leeftijd zit, u hem automatisch zal moeten moderniseren. Maar er spelen verschillende factoren mee die de levensduur van uw lift kunnen inkorten. Bijvoorbeeld het aantal ritten dat er elke dag mee gemaakt wordt en of de lift gebruikt wordt om zware voorwerpen mee te vervoeren.

Krijg deskundige hulp bij uw liftmodernisering

Door enkele belangrijke vragen te beantwoorden, kan u beslissen of uw lift in de nabije toekomst gemoderniseerd moet worden:

  • Voldoet de lift niet langer aan de nieuwste veiligheidsvoorwaarden?
  • Valt de lift steeds vaker stil?
  • Wordt het steeds moeilijker om onderdelen te vervangen? Of zijn de onderdelen al verouderd?
  • Werden er in het inspectierapport grote problemen vastgesteld?
  • Is de apparatuur zichtbaar beschadigd? Of wil u de esthetiek verbeteren?
  • Wilt u betere prestaties of de verkeersstroom beheren?

Als u ‘ja’ antwoordde op een van deze vragen, zou u een modernisering serieus moeten overwegen. De volgende stap is begrijpen welk type modernisering het beste aansluit bij uw noden. 


Wat is het juiste type modernisering voor u?

Er zijn twee soorten modernisering beschikbaar:

Gedeeltelijke modernisering

Gedeeltelijke modernisering 

Dit soort modernisering pakt de grootste problemen in uw lift aan door middel van pakketten die specifieke onderdelen upgraden, zoals de armaturen of het bedieningspaneel.  

Met een gedeeltelijke modernisering kan u het werk verspreiden over de tijd in plaats van alles in een keer te upgraden. Dit beperkt de uitvaltijd van de apparatuur en de directe impact op uw budget. U kan beginnen door u te richten op de meest risicovolle onderdelen en de rest updaten wanneer de behoefte zich voordoet. 

Met een gedeeltelijke modernisering kan u ook profiteren van de nieuwst beschikbare technologieën. Deze omvatten bewaking op afstand en onderhoud van de apparatuur. Afhankelijk van de opties die u kiest, zal u ook een verbetering zien in de energie-efficiëntie. Dat is altijd mooi meegenomen als ecologische investering in uw bedrijfsresultaten. 

Maar er is ook een nadeel aan gedeeltelijke modernisering. Veel van de onderdelen zullen nog steeds een update nodig hebben later. Dit betekent op termijn meer werk, wat bewoners het idee kan geven dat de lift “steeds opnieuw” gerepareerd moet worden. 

Volledige modernisering

Volledige modernisering 

Dit soort modernisering vervangt haast het volledige liftsysteem, maar blijft wel binnen de bestaande ruimte van de liftschacht. Vangrails worden bijvoorbeeld vaak bewaard. Als u het interieur volledig wil vernieuwen of ouderwetse deuren (zoals zwaaideuren of manuele deuren) wil vervangen door de nieuwste versies, dan is een volledige modernisering de juiste keuze.  

Met een complete Schindler vervanging krijgt u alle voordelen van een nieuwe lift terwijl we kunnen werken binnen de bestaande ruimte. U verhoogt de waarde van het gebouw en uw huurders genieten van zichtbare verbeteringen. Bovendien kan u profiteren van verschillende energie-efficiënte onderdelen die in de laatste jaren werden ontworpen. 

Een volledige vervanging van de lift vraagt wel meer tijd – gewoonlijk tussen de 3 à 5 weken. Als u maar één lift hebt, zullen bewoners verplicht worden om deze hele periode de trap te gebruiken. In een gebouw met meerdere liften zal de wachttijd langer zijn dan normaal. Maar de toevoeging van een bestemmingsbesturingssysteem, zoals de Schindler PORT technologie, kan de wachttijd tijdens de modernisering helpen reduceren. Een volledige modernisering is ook een grotere investering vooraf, i.p.v. de kosten te kunnen spreiden doorheen de tijd.  


Hoe financier ik het?

Eens u hebt beslist welk soort modernisering het wordt, is de volgende vraag waar u het budget ervoor kan halen.

Laat experts u helpen bij uw liftmodernisering

In sommige landen kan u steun krijgen van de overheid, enerzijds via subsidies of anderzijds door belastingaftrek om u te helpen de lift energie-efficiënter te maken. Het is ook vaak mogelijk de modernisering van een lift te financieren via een lening bij de bank. 

Om u te helpen beslissen welke modernisering de juiste is voor u en de beschikbare financieringsmogelijkheden te overlopen, kan u contact met ons opnemen. Wij voeren een grondige analyse uit van uw apparatuur en delen onze resultaten met u. Op basis van deze informatie bieden we een transparante aanbeveling aan met de beste opties voor uw gebouw. En als er overheidsprogramma’s en financieringsprogramma’s beschikbaar zijn in uw land, helpen we u graag met uw applicatie daarvoor.  


Laat experts u helpen bij uw liftmodernisering

Er is nog een gezegde dat beter past bij liftmodernisering: Stel nooit uit naar morgen wat u vandaag al kan doen. Dus laat uw lift niet hangen in het verleden. 

Start uw plannen zo snel mogelijk. Uw bewoners en uw boekhouder zullen u dankbaar zijn.