Schindler Urban Mobility

Risico's

Het risico van een ongeval in een lift is gelukkig zeer klein, maar als er iets gebeurt, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. We hebben de meest voorkomende veiligheidsrisico’s hier voor u in beeld gebracht.


1. Stopnauwkeurigheid

Eén van de voornaamste oorzaken van ongevallen met liften is een slechte stopnauwkeurigheid van de kooi. Dit kan leiden tot valpartijen met eventueel ernstige gevolgen. Ook geeft dit toegankelijkheidsproblemen voor personen met beperkte mobiliteit. Door een aandrijving met een frequentiesturing te gebruiken, kunnen we een stopnauwkeurigheid van minder dan 10 mm bereiken.

2. Ongeschikt glas

Oude schachtdeuren zijn vaak nog met een glasraam uitgerust. Om te voorkomen dat kinderen en andere personen door beschadiging van het glas gekwetst raken of zelfs met ledematen gekneld raken, kunnen we het bestaande glas door veiligheidsglas vervangen.

3. Hefvermogen

Het gebeurt vaak dat er met de lift te zware lasten vervoerd worden, terwijl de lift hier eigenlijk niet op voorzien is. Dit gebeurt dikwijls bij een verhuis of gewoon wanneer er te veel personen samen de lift nemen. Belangrijk is dat het hefvermogen van de lift in overeenstemming is met het beschikbare kooioppervlak. Door sensoren aan te brengen, kunnen we dit meten en zal de lift niet vertrekken bij een overbelasting.

4. Kooi zonder deur

Het ontbreken van een kooideur of van een goede beveiliging van de kooi-ingang is een belangrijke oorzaak van ongevallen, soms met ernstige gevolgen. Door een volledige kooideur aan te brengen, kan de lift op een veel veiligere manier gebruikt worden. Ook het aanbrengen van een lichtgordijn kan vele risico's uitsluiten. Schindler heeft hiervoor flexibele moderniseringskits ontwikkeld.

5. Noodverlichting

In geval van een algemene stroomonderbreking moeten de gebruikers die eventueel op dat moment in de lift vastzitten, zich veilig voelen. Goede noodverlichting en rechtstreeks contact met de noodcentrale zijn dan van essentieel belang.

6. Buffers in schacht

De kooibuffer is voorzien om de liftkooi af te remmen, indien deze voorbij het laagste punt in de schacht beweegt. Ook het tegengewicht is voorzien van een buffer om het tegengewicht af te remmen, indien het voorbij het laagste punt in de schacht beweegt. Speciaal hiervoor heeft Schindler een moderniseringskit ontwikkeld.

7. Noodoproepinrichting

In geval van een algemene stroomonderbreking of wanneer de lift door een technisch defect niet meer werkt, moeten de gebruikers die op dat moment in de lift zitten, zo snel mogelijk geëvacueerd worden. Enerzijds moet er een alarm gegeven worden en anderzijds is het belangrijk om onmiddellijk contact te kunnen opnemen met de alarmcentrale, die dan onmiddellijk kan zorgen voor de evacuatie.

Schindler heeft verschillende bi-directionele communicatiesystemen, die in elk type lift kunnen ingebouwd worden en die rechtstreeks contact vanuit de lift met onze alarmcentrale garanderen.

Contact

Schindler N.V.
Humaniteitslaan 241 A
1620 Drogenbos

Tel. +32 2 535 82 11
Fax +32 2 535 82 82
Storingsinterventie: 0800 170 70
info.be@schindler.com